Ismertetés a parlagfűről

ÁNTSZ szórólap

 

 

Az allergiás megbetegedés ma már népbetegség. Leggyakoribb formája a szénanátha, amelynek igen kellemetlen tünetei az orr, a szem, a garat és a fül viszketése, tüsszentés, orrfolyás, könnyezés.

 

Súlyosabb megjelenési formája az asztma, amely rohamokban jelentkező nehézlégzéses tünetei miatt azonnali gyógykezelést igényel. Ezeknek a megbetegedéseknek a legfőbb kiváltója a parlagfű (Ambrosia elatior L.). Ez a gyomnövény júliustól szeptember végé­ig milliárd számra termeli virágporát, amelyeket a légáramlás szétterít. A legfontosabb mindannyiunk, így az Ön számára is a betegség megelőzése, mert jelenleg olyan gyógy­szer nincs, amely ezt a betegséget meggyógyítaná vagy véglegesen megszüntetné. A be­tegség megelőzhető az allergiát kiváltó tényező megszüntetésével: a parlagfű következe­tes irtásával.

 

Leghatásosabb a virágok megjelenése, kifejlődése előtt a rendszeresen végzett kaszálás, kapálás, gyomlálás. A parlagfű-mentesítés a növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvény (V. 17.) és a végrehajtására kiadott 2001. (I. 16.) FVM rendelet, ezen rendelet II. paragrafus 1. e. bekezdése, ill. 2. pontja értelmében kötelező a védekezés.

 

Hogyan ismerhető fel a parlagfű?

 

Felálló, rendszerint felső részében elágazó szára nyomottan szőrös vagy érdes, tom­pán négyélű, enyhén barnáslila, 20-150 cm magasra nő. Levelei egy-kétszeresen szár­nyasra szabdaltak, a levél fonáka és szára pelyhes. Porzós virágai a hajtások csúcsán fü­zérben állnak, a lecsüngő apró sárga virágok apró csészékre hasonlítanak.

 

Mikor virágzik?

 

Július végétől a fagyok beálltáig, szeptember végéig.

 

Hol található leggyakrabban?

 

A parlagfű jellegzetessége, hogy leginkább az időlegesen megművelt, majd elhanyagolt mezőgazdasági, vagy frissen feltört, még rendezetlen építési területeken fordul elő. Gyakori pl. kertek elhanyagolt sarkaiban, parkok, utak szélén, árokparton, raktárterüle­teken, vasúti sínek mentén, vasúti töltéseken. Ritkán virágágyakban, virágládákban és a járdaszegélyek kövei között is felbukkan.                                                  

 

A parlagfű ábrája

 

Itt található meg.

 

VÉGE