Vészhelyzet-kezelés 
NÉPSZABADSÁG, 2002. február 23.  
Szerző: Füzes OszkárRégi hír mai aktualitásokkal


FELHATALMAZÁS VÉSZHELYZET ESETÉN

Az Európai Bizottság beavatkozhat akkor is, ha nem kérik

Még a brit száj- és körömfájás idején kaptak továbbképzést a csongrádi megyei állatorvosok az öthalmi tehenészet telepén.

Várhatóan csökken az EU népszerűsége hét uniós tagállamban: az Európai Bizottság (az unió "kormánya") rendeletére be kell vezetniük a jövedéki adót a borra és a sörre. Franciaországban pedig négyszeresére kell emelni a taksát. A European Voice című lapnak a rendelet tervezetének szerzője, Frederik Bolkestein (holland) belső piacügyi biztos ötletét nemcsak azzal indokolta, hogy az eddigi adómentesség jogtalan árelőnyt biztosított a német, a görög, az osztrák, a portugál, a luxemburgi, a spanyol és az olasz szomjúhozóknak, hanem azzal is, hogy az újabb adó ösztönzi az egészségesebb életmódot, korlátozza az adócsalás lehetőségét, és értelmetlenné teszi az italcsempészést.

A terv szerint a 12 fokos bor (háromnegyed literes) palackjára minimum 10,4 eurócentes jövedéki adót kell kivetni 2003-ban, négy újabb év múlva pedig már 11,25 eurócentet. A maximum 90 cent lesz. Egy korsó sör esetében a legkisebb taksa 12 eurócent, de drágulhat a nedű akár 50 centtel is.

A termelők és a kereskedők kézzel-lábbal tiltakoznak a terv ellen. Mint mondják, főleg a bortermelőket éri hátrány, zömük már most is csak az uniós támogatás miatt nem megy csődbe. Az új adó miatti áremelés megint csak az unión kívüli versenytársaknak kedvez - vélekednek.

Közben az Európai Bizottság teljes körű felhatalmazást kapott: élelmiszer-ipari, növény- és állat-egészségügyi, valamint az ezekkel kapcsolatos környezeti vészhelyzetek idején minden szükséges intézkedést meghozhat és elrendelhet - még akkor is, ha az érintett tagállam ezzel nem értene egyet. Sőt a tagállamok kötelesek azonnal tájékoztatni az alakuló Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóságot az ilyen veszélynek már az előjeleiről is. Létrejön egy szakértőkből álló összeurópai "mentőszolgálat", amely tanácsokkal, tudományos vizsgálatokkal és a hatósági lépések nemzetközi összehangolásával segít. Ebbe a tagjelölt országok intézményeit is bevonják.

Közben egyesítik a különféle állat- és növény-egészségügyi szakértői testületeket is az egységes Tápláléklánc és Élelmiszer-egészségügyi Állandó Bizottságban. Az Unió kormánya e testület javaslatai alapján él majd most kapott új hatáskörével.

Élelmiszer-biztonságért felelős miniszteri biztost nevezett ki Bánáti Diána, a Központi Élelmiszer-tudományi Kutató Intézet (KÉKI) főigazgatója személyében Vonza András földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. A biztos legfontosabb feladata a magyar élelmiszer-biztonsági hivatal felállítása lesz, amelynek létrehozására az agrártárca százmillió forintot különített el. Vonza András kifejtette: nem ért egyet az EU soros elnöki tisztét betöltő Spanyolország mezőgazdasági miniszterének, Miguel Arias Canetének csütörtöki nyilatkozatával, aki azt mondta, hogy élelmiszer-biztonsági szempontból a tagjelölt országok veszélyt jelentenek az unióra. A miniszter szerint Magyarország ebből a szempontból semmiféle kockázatot nem jelent a belépést követően a nyugat-európai országokra. (MTI)

Egy régi hír okulásul: a politika mindenhova beteszi a lábát

Felfigyelt rá és közreadja: Kun-Szabó Tibor