Az élelmiszerforgalmazás uniós szabályozása
Nem sokkal az uniós előírás megjelenése után, 1995-ben született meg az a törvény, amely megteremtette a HACCP-rendszer (szigorú szabályokhoz kötött minőségbiztosítási rendszert, amely minden tagállam élelmiszertermelői és forgalmazói számára kötelezően alkalmazandó) elkészítéséhez használt elvek magyarors
Ennek alapján jelent meg az a rendelet, amely a csatlakozás napjától az élelmiszer-forgalmazók számára is kötelezővé teszi az élelmiszer-biztonság szempontjából kritikus lépések meghatározását a HACCP-rendszer (Hazard Analy
Az általános rendelkezések értelmében az élelmiszereket a forgalmazás valamennyi szakaszában szakosítottan úgy kell elhelyezni, hogy azokra sem más élelmiszer, sem egyéb anyag tisztaság, íz, szag, állag tekintetében káros hatást ne gyakorolhasson.
Élelmiszert közvetlenül a földre, padozatra vagy falhoz rakni átmenetileg sem szabad. Kivételt képeznek a földben termő zöldség-, gyümölcsfélék
Zöldség-gyümölcs kivételével élelmiszert épületen kívül, a szabadban átmenetileg sem szabad tárolni. Az üzletnyitás előtti árufogadás feltételeit biztosítani kell úgy, hogy az élelmiszer ne szennyeződjék, a környezeti hatásoktól védett legyen.
Az élelmiszerek forgalmazása során élelmiszerrel közvetlen érintkezésben csak élelmezés-egészségügyi szempontból megfelelőnek minősített árusító automata, gép, berendezés, eszköz, edény használható. A minősítést az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) végzi.
Az üzletben fogyasztásra alkalmatlanná vált élelmiszert, forgalmazható áruk körébe nem tartozó anyagot tartani, vagy állatot bevinni, illetve a kereskedelemmel öss
Tilos árusítani olyan élelmiszert, amely romlott, romlásra gyanús, szennyezett vagy a csomagolása deformálódott, sérült.
Kiszolgálásos árusítás esetén külön személy biztosításával külön helyen kell árusítani a nyers húst, a fogyasztásra kész húskészítményeket, a zöldséget, a gyümölcsöt és az egyéb élelmiszereket.
Ahol nincs a szakosításnak megfelelő számú személyzet, ott nyers hús forgalmazása tilos. Az eltérő higiéniai megítélésű élelmiszerek kiszolgálása között a dolgozó köteles a kezét tisztára mosni, fertőtleníteni.
A zöldség-gyümölcs árusítását az egyéb árutól el kell különíteni. Kiszolgálásos árusítási módnál a zöldség-gyümölcs kiszolgálását külön személynek, külön mérlegen kell végezni.
Önkiszolgáló jelleggel a zöldség-gyümölcs vagy csomagoltan árusítható, vagy tiszta zacskót és külön mérleget kell a vásárló rendelkezésére bocsátani.
A zöldség-gyümölcs tárolására szolgáló ládákat egyéb élelmiszerek tárolására felhasználni nem szabad.
A kiszolgálás során a közvetlen fogyasztásra kerülő csomagolatlan élelmiszerek adagolásához eszközt kell használni.
Nyers tej forgalmazása esetén "Nyers tej" és "Fogyasztás előtt fel kell forralni" szövegű figyelemfelhívó feliratot ke
Tojást az árusítótérben elkülönítve vagy - az iparilag fertőtlenített tojás kivételével - a zöldség-gyümölcs részlegen szabad árusítani. Önkiszolgáló jelleggel csak előre csomagolt tojás árusítható.
Kenyér és péksütemény önkiszolgáló árusí
Önkiszolgáló módszerrel - zöldség, gyümölcs, kenyér és péksütemény kivételével - csak zárt csomagolású élelmiszer árusítható. Közvetlen fogyasztású csomagolatlan élelmiszer a konkrét árusítási mód, technológia vagy berendezés függvényében az intézet külön engedélye alapján árusítható.
Kiszolgálásos árusítás esetén minden csomagolatlan élelmiszert be kell csomagolni úgy, hogy az élelmiszer teljes felülete
A különleges tápl
álkozási igényt kielégítő élelmiszerek kimérve történő forgalmazásakor az árusítópulton a termék lényeges jellemzőjét (csökkentett zsírtartalmú, csökkentett nátriumtartalmú, gluténmentes) fel kell tüntetni. Önkiszolgáló árusításnál az ilyen terméket figyelemfelhívással és elkülönítve kell elhelyezni.
Import élelmiszer a külön jogszabályokban előírtak betartásával forgalmazható.
(Forrás: MTI)
Közreadja:
Veszprém, 2004. március 31.