Uniós élelmiszer-biztonsági utóellenőrzés


Az Európai Unió Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságának ellenőrző szervezete (FVO) nem talált különösebb problémát Magyarországon a múlt héten végzett utóellenőrzése során - tájékoztatta Biacs Péter, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal vezetője az MTI-t.

 

Az Európai Unió illetékes főigazgatósága még januárban vizsgálta a magyar élelmiszer-biztonsági helyzetet a tekintetben, hogy a magyar élelmiszer-biztonság ellenőrzéséért felelős szervezetek felkészültek-e az uniós tagságból adódó feladatokra.


A mostani vizsgálat arra irányult, hogy a magyar szakhatóságok a növény-egészségügy, az állat-egészségügy, továbbá a humán-egészségügyi szervezetek, az OÉTI, valamint a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség megfelelő módszerekkel és eszközökkel vizsgálja-e a magyar élelmiszerek biztonságát, illetve azokat a harmadik országból származó szállítmányokat, amelyek Magyarország határain keresztül lépnek be az Európai Unióba.


Biacs Péter szerint az ellenőrök megnyugtatónak találták mind a határellenőrzést, mind pedig a vizsgálati módszereket. Jelezték ugyanakkor, hogy joghézagot vélnek az élelmiszer-biztonságért felelős szervezetek együttműködésében. Ezt a tevékenységet ugyanis nem szabályozza a magyar jog egyértelműen, vagyis nem delegál felügyeleti jogot a magyar élelmiszer-biztonsági hivatalhoz a társszervezetekkel kapcsolatban. Az EU-ellenőrök ezt annak kapcsán állapították meg, hogy az OÉTI, a VPOP, valamint a növény-egészségügyért felelős szakhatóság együttműködési megállapodásban rögzítette, milyen vizsgálati eljárásokat kell folytatni Magyarország keleti és déli határain belépő csonthéjasok, például a pisztácia, dió, földimogyoró vizsgálatával kapcsolatban. Ezt az Európai Unió megbízottai célszerűnek tartják rendeletben szabályozni.


A paprikaüggyel kapcsolatban az EU-ellenőrök úgy fogalmaztak, hogy ez Magyarország belügye, vagyis régiós ügy. Jelezték ugyanakkor, hogy a brazil paprikában más országokban is találtak mikotoxint, azaz gombamérget.

 

Az Európai Unió Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságának ellenőrei legközelebb jövőre jönnek Magyarországra, célellenőrzésre.

 

(MTI - Budapest)