Fogyasztók és az élelmiszer-biztonság

 

A jövőben a hatóságok szigorúbban be kívánják tartatni az élelmiszer-biztonsági előírásokat elsősorban a jelölésről és az eredetvédelemről intézkedő jogszabályokat - közölte Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. A miniszter az élelmiszer-biztonság kiemelt fontosságáról beszélt a Foodapest Nemzetközi Élelmiszer, Ital és Élelmiszer-gépipari Szakkiállítás hét elejei megnyitóján.


A paprikaüggyel kapcsolatban a miniszter aláhúzta: annak kipattanása és felgöngyölítése nem a magyar élelmiszer-biztonsági rendszer kudarcát, hanem épp ellenkezőleg annak működőképességét igazolja. A fogyasztóknak joguk van tudni az élelmiszerek valódi származását, eredetét, mivel az élelmiszer bizalmi termék - hangsúlyozta a miniszter. Ezért a jövőben a hatóságok szigorúbban be kívánják tartatni az élelmiszer-biztonsági előírásokat elsősorban a jelölésről és az eredetvédelemről intézkedő jogszabályokat - tette hozzá.


Németh Imre utalt arra: Magyarországon jött létre az első élelmiszer-biztonsági hivatal a tíz újonnan csatlakozott ország közül. A miniszter úgy vélte, a csatlakozásig eltelt időszakban és az azt követő hónapokban a magyar élelmiszer-biztonság egy magasabb minőségi osztályba lépett. Ezt azzal is igazolta, hogy az utóbbi hónapokban 200 élelmiszeripari vállalkozás újította meg, illetve alakította ki minőségbiztosítási rendszerét.


A miniszter közölte: a Foodapest élelmiszeripari szakkiállítás Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye, ahol 30 ország több mint 700 kiállítója mutatja be termékeit, szolgáltatásait. A miniszter jelezte azt is, hogy a kiállításon a kísérőprogramok is azt szolgálják, hogy a látogatók, illetve a szakemberek tájékozottabbak legyenek a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén adódó szakmai kérdésekben. Ezekből a programokból csaknem két tucat várja majd az érdeklődőket.

 

(MTI - Budapest)