Fogyasztók és az élelmiszer-biztonság
A jövőben a hatóságok szigorúbban be kívánják
tartatni az élelmiszer-biztonsági előírásokat elsősorban a jelölésről és az eredetvédelemről
intézkedő jogszabályokat - közölte Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési
miniszter. A miniszter az élelmiszer-biztonság kiemelt fontosságáról beszélt a
Foodapest Nemzetközi Élelmiszer, Ital és Élelmiszer-gépipari Szakkiállítás hét
elejei megnyitóján.
A paprikaüggyel kapcsolatban a
miniszter aláhúzta: annak kipattanása és felgöngyölítése nem a magyar
élelmiszer-biztonsági rendszer kudarcát, hanem épp ellenkezőleg annak működőképességét
igazolja. A fogyasztóknak joguk van tudni az élelmiszerek valódi származását,
eredetét, mivel az élelmiszer bizalmi termék - hangsúlyozta a miniszter. Ezért
a jövőben a hatóságok szigorúbban be kívánják tartatni az élelmiszer-biztonsági
előírásokat elsősorban a jelölésről és az eredetvédelemről intézkedő
jogszabályokat - tette hozzá.
Németh Imre utalt arra: Magyarországon jött létre az első élelmiszer-biztonsági
hivatal a tíz újonnan csatlakozott ország közül. A miniszter úgy vélte, a
csatlakozásig eltelt időszakban és az azt követő hónapokban a magyar élelmiszer-biztonság
egy magasabb minőségi osztályba lépett. Ezt azzal is igazolta, hogy az utóbbi
hónapokban 200 élelmiszeripari vállalkozás újította meg, illetve alakította ki
minőségbiztosítási rendszerét.
A miniszter közölte: a Foodapest élelmiszeripari szakkiállítás Közép-Európa
legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye, ahol 30 ország több mint 700 kiállítója
mutatja be termékeit, szolgáltatásait. A miniszter jelezte azt is, hogy a
kiállításon a kísérőprogramok is azt szolgálják, hogy a látogatók, illetve a
szakemberek tájékozottabbak legyenek a mezőgazdaság és az élelmiszeripar
területén adódó szakmai kérdésekben. Ezekből a programokból csaknem két tucat
várja majd az érdeklődőket.
(MTI - Budapest)