Együttműködési megállapodások az
élelmiszerbiztonság érdekében
Együttműködési
megállapodást kötött e héten a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési
Minisztérium, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ), valamint
az ÉFOSZ és az Egészségügyi Minisztérium is, annak érdekében, hogy garantálható
legyen Magyar-országon az élelmiszerek biztonságos fogyaszthatósága.
Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta: az
élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos tevékenységek összehangolása közös érdek,
mivel a magyar élelmiszerek csak így lehetnek versenyképesek az Európai Unió
piacán, így biztosítható, hogy a magyar gazdálkodók, élelmiszer-előállítók ne
kerüljenek vesztes pozícióba.
A megállapodást Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési, valamint Rácz
Jenő egészségügyi miniszter, továbbá Futó Péter, az ÉFOSZ elnöke írta alá még a
Foodapest Nemzetközi Élelmiszeripari Szakkiállítás alkalmából.
Németh Imre aláhúzta: az EU piacán minőségi verseny
folyik az élelmiszer-előállítók között, aminek fontos eleme az élelmiszer-biztonság
garantálása. Ezért fontos, hogy az élelmiszerek a szántóföldtől az
asztalig nyomon követhetők legyenek.
Rácz Jenő egészségügyi miniszter a paprikaügyre
utalva elmondta, hogy "a baj hozza össze az élelmiszerágazat szereplőit".
Szerinte a mostani megállapodás enélkül ugyanis csak lényegesen később jött
volna létre, az élelmiszer-biztonság garantálására. Az egészségügyi tárca vezetője
jelezte azt is, hogy a paprikaügyben tett intézkedésekkel a magyar szakhatóságok
gyorsaságban és pontosságban az unió szakmai szervezetei előtt jártak. Rácz Jenő
hangsúlyozta, hogy az egészségügyi tárca mindenképpen a fogyasztók érdekeit
képviseli.
Futó Péter, az ÉFOSZ elnöke szerint a magyar piacot
is csak úgy tarthatják meg a hazai élelmiszergyártók, ha megfelelő minőségű és biztonságos
élelmiszereket tudnak előállítani. Jelezte azt is, hogy míg a korábbi
években Magyarországon a hazai előállítású élelmiszerek fogyasztásának aránya
90 százalék felett volt, addig ez jelenleg csak 80 százalék körül mozog.
Az ÉFOSZ elnöke elmondta, hogy az élelmiszeripar termelési értéke jelenleg éves
szinten mintegy 2.500 milliárd forintot, azaz mintegy 10 milliárd eurót tesz
ki. Ezért közös érdek és cél, hogy a magyar élelmiszerek versenyképessége
növekedhessen mind bel-, mind külföldön - tette hozzá.
Piros László, az ÉFOSZ főtitkára az MTI-nek elmondta: a most aláírt két
megállapodás egy sorozat része, ugyanis az ÉFOSZ már előzőleg aláírt egy
hasonló megállapodást a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal. Az
élelmiszer-feldolgozók érdekképviseleti szervezete azért tartotta fontosnak a
megállapodás megkötését, mert biztosítani kívánta, hogy az élelmiszer-előállításban
érdekelt tárcákkal megfelelő együttműködése legyen.
A gazdasági minisztérium, a fogyasztóvédelem, az FVM a termelés, gyártás, míg
az egészségügyi tárca az egészséges életmód teendőinek összehangolását tudja
biztosítani, és mindhárom minisztérium saját eszközeivel garantálhatja az
élelmiszer-biztonságot, amely a fogyasztói bizalom megőrzését teszi lehetővé -
mondta.
(MTI - Budapest)