Együttműködési megállapodások az élelmiszerbiztonság érdekében


Együttműködési megállapodást kötött e héten a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ), valamint az ÉFOSZ és az Egészségügyi Minisztérium is, annak érdekében, hogy garantálható legyen Magyar-országon az élelmiszerek biztonságos fogyaszthatósága.

 
Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta: az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos tevékenységek összehangolása közös érdek, mivel a magyar élelmiszerek csak így lehetnek versenyképesek az Európai Unió piacán, így biztosítható, hogy a magyar gazdálkodók, élelmiszer-előállítók ne kerüljenek vesztes pozícióba.


A megállapodást Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési, valamint Rácz Jenő egészségügyi miniszter, továbbá Futó Péter, az ÉFOSZ elnöke írta alá még a Foodapest Nemzetközi Élelmiszeripari Szakkiállítás alkalmából.

 

Németh Imre aláhúzta: az EU piacán minőségi verseny folyik az élelmiszer-előállítók között, aminek fontos eleme az élelmiszer-biztonság garantálása. Ezért fontos, hogy az élelmiszerek a szántóföldtől az asztalig nyomon követhetők legyenek.


Rácz Jenő egészségügyi miniszter a paprikaügyre utalva elmondta, hogy "a baj hozza össze az élelmiszerágazat szereplőit". Szerinte a mostani megállapodás enélkül ugyanis csak lényegesen később jött volna létre, az élelmiszer-biztonság garantálására. Az egészségügyi tárca vezetője jelezte azt is, hogy a paprikaügyben tett intézkedésekkel a magyar szakhatóságok gyorsaságban és pontosságban az unió szakmai szervezetei előtt jártak. Rácz Jenő hangsúlyozta, hogy az egészségügyi tárca mindenképpen a fogyasztók érdekeit képviseli.

Futó Péter, az ÉFOSZ elnöke szerint a magyar piacot is csak úgy tarthatják meg a hazai élelmiszergyártók, ha megfelelő minőségű és biztonságos élelmiszereket tudnak előállítani. Jelezte azt is, hogy míg a korábbi években Magyarországon a hazai előállítású élelmiszerek fogyasztásának aránya 90 százalék felett volt, addig ez jelenleg csak 80 százalék körül mozog.
Az ÉFOSZ elnöke elmondta, hogy az élelmiszeripar termelési értéke jelenleg éves szinten mintegy 2.500 milliárd forintot, azaz mintegy 10 milliárd eurót tesz ki. Ezért közös érdek és cél, hogy a magyar élelmiszerek versenyképessége növekedhessen mind bel-, mind külföldön - tette hozzá.


Piros László, az ÉFOSZ főtitkára az MTI-nek elmondta: a most aláírt két megállapodás egy sorozat része, ugyanis az ÉFOSZ már előzőleg aláírt egy hasonló megállapodást a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal. Az élelmiszer-feldolgozók érdekképviseleti szervezete azért tartotta fontosnak a megállapodás megkötését, mert biztosítani kívánta, hogy az élelmiszer-előállításban érdekelt tárcákkal megfelelő együttműködése legyen.


A gazdasági minisztérium, a fogyasztóvédelem, az FVM a termelés, gyártás, míg az egészségügyi tárca az egészséges életmód teendőinek összehangolását tudja biztosítani, és mindhárom minisztérium saját eszközeivel garantálhatja az élelmiszer-biztonságot, amely a fogyasztói bizalom megőrzését teszi lehetővé - mondta.


(MTI - Budapest)